Masakan khas melayu

Monday, November 11th 2013. | Indonesia, lauk pauk, Makanan, masakan, nasi

masakan-melayuby: masakan melayu
masakan melayu, Makanan Melayu terkenal kerana rasanya yang pedas dan lauknya yang berempah. Jikalau di perhatikan secara teliti, makanan Melayu banyak dipengaruhi makanan negara- negara jiran seperti India dan China. Pada waktu dahulu, Asia Tenggara didatangi ramai peniaga-peniaga dari negeri India, China dan juga negeri-negeri Arab yang datang dengan tujuan untuk berdagang. Mereka memperkenalkan makanan tradisional mereka dan makanan ini mempengaruhi makanan Melayu sekarang
BERBAGAI MACAM MAKANAN KHAS MELAYU:
1. Nasi Lemak

> Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura, dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi bingung dengan Nasi Dagang dijual di pantai timur Malaysia atau Terengganu dan Kelantan walaupun kedua-dua pinggan boleh biasanya dijumpai dijual berdampingan untuk sarapan. Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang hari. Ada hidangan sejenis di Indonesia disebut nasi Uduk.

 

2. Epok-epok Kentang
> Epok-epok merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia, Thailand dan Singapura. Ia datang dalam beberapa rasa, bergantung pada bahagian dalam pengisian. Bahan utamanya adalah daging dan kentang mengisi sus. Ubi sering digunakan sebagai mengisi semburan, kadang-kadang mengisi ubi keledek juga digunakan. Nama boleh dikaitkan dengan semprotan mengisi, yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan. Kadang-kadang sekarang, semprotan mengisi boleh digunakan dengan lada hitam.

 

3. Kuih Bahulu
> Kuih Bahulu merupakan makanan Melayu tradisional biasanya sangat popular, terutama pada hari cuti dan hari orang ramai.
> Umumnya kuih bahulu terdiri daripada tiga jenis kuih yang merupakan dikenakan bahulu kecil bahulu, lapisan bahulu bahulu and roll. Bahulu bahulu layer dan roll agak sukar ditemui di supermarket untuk kuih tradisional ditempah dari kilangnya.

 

4. Rendang
> Rendang adalah masakan yang berasal dari kumpulan etnik Minangkabau Indonesia, dan sekarang umumnya dilayani di seluruh negara Salah satu makanan istimewa budaya Minangkabau, itu disajikan pada acara-acara istiadat dan untuk menghormati tetamu .. Juga popular di Malaysia dan Singapura, rendang secara tradisional disusun oleh masyarakat Malaysia selama perayaan. Rendang Walaupun kadang-kadang digambarkan sebagai seperti kari, dan nama ini kadang-kadang digunakan untuk hidangan daging kari di Malaysia, rendang otentik apa-apa seperti kari Dalam sastera klasik Malaysia, rendang disebutkan dalam Hikayat Amir Hamzah . seawal tahun 1550-an.Rendang sering dihidangkan dengan nasi, ketupat dan lemang di Indonesia, serta di Malaysia.

masakan melayu

tags: , , ,